Friday 23 January 2015

Resepi Kek Lapis Asam Manis

Assalamualaikum

Mula2 aku terpikir nak buat kek lapis asam manis ni ialah bila aku baca novel Bukan Tak Sudi karya Mimie Afinie. Terus rasa kecur air liur dan rasa gatal tangan nak buat kek ni. Dipendekkan cerita aku carilah blog masakan yang ada resipi ni... last2 aku pi kat myresipi.com. Aku pon cari resipi yang berkenan kat tekak dan ni kat bawah ni aku ada share resipi dia.

Bahan2:

2 cawan biskut kering (kisar halus sampai jadi macam tepung dan ayak).
1 cawan tepung gandum diayak
8 biji telur saiz sedang
1 1/4 cawan marjerin
1 1/4 cawan gula pasir dimesin
1 sudu besae ovallete
3/4 cawan susu pekat
sepeket hawflakes

Cara2:

1. Telur + gula. Pastu pukul sampai kembang.
2. Mentega +susu pekat. Pastu pukul sampai kembang.
3. Tepung biskut + tepung gandum. Sebatikan
4. Campurkan kesemua bahan dari 1-3.
5. Bahagikan kepada 2 warna. Cth: Hijau + Kuning.
6. Didihkan air kukus untuk kukus kek lapis.
7. Lapiskan adunan pertama dan susun hawflakes.
8. Biarkan 5 minit
9. Lapiskan lagi sampai habis.
10. Dah siap melapis biarkan 20 minit.
11. Sedia untuk dihidang,

No comments:

Post a Comment